divendres, 8 de juny del 2012

Obertura i Titulars Informatiu 8 de juny 2012

Obertura

Per Corpus sembla inapropiat o, més ben dit, anacrònic, parlar del Carnaval. Però la casualitat ha fet que aquests dies haguem d’anunciar la dissolució de la junta actual de l’Associació de Festes, després de la reunió de socis de dissabte passat. La història recent del carnestoltes solsoní ha posat de manifest que l’organització de la festa més multitudinàriade Solsona atueix. Almenys desgasta, sobretot en el si d’una societat, la solsonina, que té la crítica poc cuinada com a esport olímpic. L’equip de persones que primer va encapçalar Joan Casals i darrerament Raquel Freixes plega, però pot marxar ufanós després de presentar un romanent de 12.000 euros a caixa. Després d’uns quants sobresalts de juntes anteriors amb números vermells que avui ens sanglaçarien, una gestió econòmica Expeditiva ha aconseguit no només treure de la uvi el Carnaval, sinó deixar-lo en una bona situació per programar a mans salves les properes edicions. Caldrà però, renegociar els convenis amb l’Ajuntament i el Consell Comarcal, amb el pimers, perquè la sala polivalent no convenç. Fins a final de mes poden presentar-se candidatures per agafar les regnes de la festa d’hivern. 
Titutlars

- Set propietaris de la Vall de Lordemprenen un nou projecte amb la creació d’una cooperativa agrària. Volen cultivar i comercialitzar pomes de muntanya. Un dels seus impulsors és l’empresari Josep Pintó, el mateix que ha començat a regular la recollida de bolets a la seva finca de Sant Llorenç.
- El Quarto dels Gegants condicionat, ampliat i museïtzat ja és una realitat. Diumenge centenars de solsonins van poder conèixer aquest nou equipament, que aquest estiu s’incorporarà a les rutes turístiques pel nucli antic.
- Finalitzen les obres de recuperació de les reses del fossat del Palau Episcopal. Divendres que ve s’oferiran visites comentades gratuïtes per conèixer els vestigis que van començar a sortir a la llum el 2009.
- Els danys causats al mobiliari urbà i la via pública per actes vandàlics costen 6.000 euros a les arques municipals de Solsona. Per això, l’alcalde demana la col·laboració ciutadana per enxampar els autors de les bretolades.
-   El Consell Comarcal i l’Ajuntament engeguen una campanya de prevenció dels abusos envers les persones grans. És un projecte dels Serveis Socials sense precedents al país.
- El Consell condiciona una vintena de quilòmetres de camins per facilitar la prevenció d’incendis forestals. Per fer-ho ha rebut un ajut de 42.000 euros de la Generalitat.
- Una colla de joves intenta ocupar un dels dos blocs de pisos de propietat pública de la carretera del Castellvell, el que està deshabitat i en mal estat. Finalment, ho desestima davant les advertències dels Mossos d’Esquadra.  
- Solsona i Sant Llorenç programen activitats d’educació en el lleure per a infants i joves aquest estiu. Ja són oberts els terminis d’inscripció.
- La campanya “A casa, iguals” organitza un curs de cuina els dilluns de juliol per a joves que viuen en pisos d’estudiants. Proposa l’aprenentatge de receptes fàcils i equilibrades. 
- En la plana esportiva, aquests dies hi ha una escassa activitat dels clubs solsonins. Anunciem que s’obren les inscripcions per participar al campionat de futbol-7 que organitza el Consell Comarcal. 
- Aquest cap de setmana el Corpus protagonitza a Solsona les convocatòries lúdiques i culturals, a partir de demà al migdia i a la nit amb la roda de foc, però sobretot, diumenge, amb la processó i els ballets tradicionals a la plaça Major.