divendres, 7 de desembre del 2012

Titulars i Obertura Informatiu 7 desembre 2012

Obertura
El fum de la xemeneia de Tradema ha estat, fins ara, indestriable de la postal de Solsona. Però els auguris amb què obríem aquest espai fa 15 dies, malauradament, s’han acomplert. El grup portuguès Sonae s’ha desplaçat a Solsona aquesta setmana per anunciar el tancament irrevocable de la primera empresa de la comarca, implantada fa més de 40 anys. La magnitud de les conseqüències supera de llarg la situació viscuda a la ciutat el 2009 amb el trasllat de Remco i ERO en diverses empreses. Tant és així que la desocupació es dispararà al Solsonès entre un 20 i un 35%. Arran de la gravetat de la situació, la Generalitat s’ha compromès a liderar un procés per tal que la comarca continuï tenint els boscos com a font de riquesa a través d’alternatives que permetin salvar alguns d’aquests llocs de treball. Perquè els portuguesos s’enduen el fum de Tradema i amb ell 300 llocs de treball entre directes i indirectes.

Titulars

· Esquerra Republicana demana la dimissió del president del Consell Comarcal arran de l’acusació de la fiscalia d’un presumpte delicte d’estafa. El ministeri públic demana per a Joan Solà tres anys de presó per aixecament de béns.

· Les inversions reals previstes per a l’any que ve fan augmentar el pressupost del Consell un 5%, que serà de 13 milions i mig d’euros. Amb tot, la despesa corrent disminuirà en prop del 6%.
· El Centre Sanitari dóna llum verd a un pressupost de 5,3 milions d’euros. El capítol de personal s’enduu la major part del gruix i el trasllat de la cuina a la planta baixa és la principal actuació en matèria d’inversions.
· 
Des d’aquesta setmana, Solsona té una única oficina de Turisme. L’Ajuntament i el Patronat Comarcal de Turisme han rubricat el conveni de col•laboració amb què es materialitza la concentració dels serveis a la carretera de Bassella.
· 
El Centre Tecnològic posa en marxa un pla pilot de cogeneració de gasificació de biomassa forestal per proveir-se del 40% de l’electricitat que necessita. Aquesta nova tecnologia generarà a l’any 150 megawatts d’energia elèctrica i 300 de tèrmica.
· 
Els alcaldes de les capitals de la Catalunya Central fan pinya per fer escoltar les seves reivindicacions. S’ha constituït la Taula d’Alcaldes que elaborarà un pla d’actuació anual de forma conjunta.
·
Un centenar de persones es concentren a Solsona contra les retallades en el Dia Mundial de la Discapacitat. Amisol ha encapçalat la protesta amb la lectura d’un manifest i l’elaboració d’una catifa amb el lema de la jornada.
· 
En esports, fem un repàs als guardonats en la dotzena edició de la Nit de l’Esportista.
· 
L’agenda cultural ens porta a Navès, on se celebra la Fira de Santa Llúcia. I demà al vespre a Ardèvol s’hi duu a terme la festa del pagès.