dilluns, 16 de maig del 2011

Titulars i Obertura Informatiu 13 maig 2011

Més ovelles que mai, i fins i tot la televisiva Queca del Puyol de Crackòvia, trobarem a partir d’avui a la 59a Fira de Sant Isidre. Enguany el certamen amb més caps de bestiar de Catalunya potencia sobretot el sector de l’oví i el cabrum, amb el triple d’exemplars respecte l’edició anterior. És una de les apostes del certamen, que enguany es redistribueixi s’eixampla a la zona del passeig, les escoles i la sala polivalent. La Fira, òbviament, no s’escapa dels tentacles de la crisi i els estrenyiments de cinturó de les administracions. D’aquí que el pressupost sigui inferior al de l’any passat en 30.000 euros. Però paradoxalment, s’ha aconseguit créixer en caps de bestiar, estands i firaires i superfície. A les portes del seixantè aniversari, sembla que la cirereta del pastís que li manca al certamen és el reconeixement de la Generalitat com a fira de categoria nacional. El conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, que ha presidit la inauguració aquest migdia, ha avançat l’absoluta predisposició properament a atorgar a la Fira aquest caràcter nacional, ja que compleix tots els requisits.



· El CEL, E2S i Televisió de Catalunya coprodueixenun documental sobre els emboscats de la Guerra Civil, desertors de les files republicanes que van viure durant un temps als boscos de la comarca. Fa tres anys va començar el rodatge d’entrevistes i els treballs d’investigació d’Esther Miralles. El resultat es podrà veure per TV3 el setembre.



· Esteve Algué proposa la creació d’un consorci del nucli antic per dinamitzar aquesta zona. En formarien part agents públics i privats que haurien de programar activitats culturals i comercials al centre històric durant tot l’any.



· Esquerra Republicana preveu un increment del suport electoral el dia 22 que el converteixi en la força més votada a l’Ajuntament. D’altra banda, una de les prioritats del seu programa electoral és l’atenció als barris, amb el compromís d’elaborar un pla de manteniment anual per a cada zona del municipi.



· El Comú centra el seu programa en el manteniment de l’educació, la sanitat i els serveis socials, els tres pilars bàsics de l’estat del benestar. Per recuperar l’economia, demanen la implicació de les entitats de crèdit a l’hora de donar suport als emprenedors.


· El Partit dels Socialistes demanarà una nova revisió cadastral si governa la propera legislatura. D’aquesta forma preveu rebaixar la pressió fiscal sobre les famílies. També es compromet a no incrementar les taxes per sobre l’IPC.


· Ramon Ribalta considera que les administracions afavoreixen els immigrats a l’hora d’atorgar ajudes socials. El Partit Popular solsoní també reclama unitat entre el consistori i les empreses privades per sortir de la crisi.


·La Generalitat obre una nova convocatòria d’ajuts als estudiants universitaris del Solsonès i el Pirineu. Es poden presentar sol•licituds fins el dia 28.


· El Centre d’Estudis Lacetans presenta avui al públic solsoní el Camp d’Experimentació de la protohistòria. És un projecte únic al país per divulgar els treballs de recerca sobre el món ibèric.



· El Col•loqui arqueologia d’Odèn es consolida amb una quinzena de ponències i participants de totes les universitats catalanes. Es durà a terme del 27 al 29 de maig.


· La cabana prehistòrica instal•lada al Museu Diocesà pels Amics del Museu s’obre a les famílies amb tallers, aquest cap de setmana, i visites comentades, dimecres en el marc del Dia Internacional dels Museus. Fins ara l’han visitat més de 500 escolars.


· En esports aquest diumenge els Fondistes del Solsonès organitzen la cinquena cursa del Corriol. A banda d’això, fem l’habitual repàs als partits de futbol, futbol sala i bàsquet. Destaquem la victòria matemàtica del Guixers La Pèrgola en la lliga comarcal de futbol sala a dues jornades de finalitzar la competició.



· La fira centra les convocatòries culturals del cap de setmana. A banda d’això, en destaquen les dues últimes funcions de l’obra teatral “No cau la nit” demà i diumenge al TATRAU.