divendres, 5 de novembre del 2010

Titulars i Obertura Informatiu 5 novembre 2010

Obertura
Fumata blanca a la diòcesi solsonina. Un any i mig després que el bisbe Traserra presentés la seva renúncia al càrrec en complir l'edat de jubilació, el Vaticà ha fet públic aquesta setmana el nom del seu successor. L'escollit, Xavier Novell, no és precisament un desconegut de l'episcopat, ja que ha estat la mà dreta del fins ara cap de la diòcesi. El nomenament no ha deixat indiferent la comunitat cristiana solsonina, especialment el sector més crític amb Traserra, que ho interpreta com una continuïtat en la línia dibuixada pel prelat sortint. Xavier Novell, de 41 anys, el bisbe més jove d'Espanya, serà ordenat a la Catedral el proper 12 de desembre.
Titulars
· Esquerra Republicana fa pinya al voltant de David Rodríguez, que s'ha presentat com a alcaldable a les eleccions municipals del maig. L'actual alcalde ja treballa amb l'equip que l'acompanyarà en la candidatura. En les noves incorporacions destaca el perfil jove.
· La comarca s'integrarà dins la xarxa d'Espais de Memòria de Catalunya amb un projecte de senyalització de rutes dels desertors de la guerra civil. És una iniciativa única al país. Un dels indrets que s'explicaran amb un plafó és el monument de la plaça del Camp, dedicat als emboscats. Ahir el conseller Joan Saura va ser a Solsona per parlar del projecte.
· Recta final al Pla de Camins del Solsonès. Dels 29 vials que s'havien d'arranjar, ja se n'ha completat un 70%. Ahir va visitar els treballs el director general d'Arquitectura i Paisatge, Joan Ganyet.
· El decret de la Generalitat sobre la professionalització dels directors dels centres educatius genera controvèrsia a Solsona. La concentració de poder en la figura del director i la capacitat sancionadora en són els punts més criticats.
· L'associació d'ajuda i suport contra el càncer Fènix posa en marxa una campanya per recollir fons per comprar un aparell mèdic beneficiós per als pacients de diverses patologies. L'Ajuntament de Guixers ha fet un donatiu de prop de 650 euros d'un total de 9.500 que costa l'instrument.
· L'octubre es tanca amb 856 persones a l'atur al Solsonès. La xifra és lleugerament superior al mes passat, però comença a estancar-se respecte la situació de fa un any.
· El Solsonès presenta un dels índex de delinqüència més baixos del país. A Solsona les denúncies per delictes han baixat prop d'un 10% el darrer any. Són dades fetes públiques pel conseller d'Interior, Joan Saura, després de reunir-se ahir a la Comissaria dels Mossos d'Esquadra.
· Abans de final d'any començaran els treballs de la tercera fase de millora de camins de Riner. L'Ajuntament n'ha aprovat l'adjudicació per un valor de 160.000 euros. També començarà aviat la instal·lació d'enllumenat públic en un sector residencial apartat del nucli de Freixinet.
· Solidaritat Catalana aterra a Solsona dilluns amb la presència de Joan Laporta. El president del partit independentista visitarà l'Amisol i el Centre Tecnològic oferirà un acte públic al Teatre Comarcal.
· Un grup de joves de l'Institut impulsen la creació d'una colla castellera de Solsona. La primera activitat és un taller a càrrec dels Salats de Súria, obert a tothom, aquest dissabte a la tarda al gimnàs de l'escola Setelsis.
· Òmnium Cultural vol donar les claus per entendre la dinàmica de partits en vista a les eleccions del dia 28 amb una conferència a càrrec del prestigiós politòleg Josep M. Reniu. Es farà el dissabte vinent a la sala cultural de l'Ajuntament de Solsona.
· En esports, a banda de les cites habituals, destaquem la Copa Catalana de Patinatge Artístic que es disputa aquest cap de setmana a Solsona. Serà al pavelló vell demà i diumenge al matí.
· Pel que fa al calendari d'activitats dels propers dies, destaquem l'obertura del Cicle de projeccions del Centre Excursionista, aquest dissabte, amb un audiovisual sobre la corredora Sílvia Leal, i també el Concurs d'ous d'euga, diumenge, a Sant Llorenç.
Podeu escoltar l'Informatiu complet aquí