divendres, 12 de novembre del 2010

Titulars i Obertura Informatiu 12 novembre 2010

OBERTURA





“A Solsona, bona gent” és la tonada identificativa de la penjada del ruc del Carnaval solsoní. Va ser l’escollida per a la reivindicació festiva amb què dimarts a la tarda un centenar d’alumnes de l’Institut Francesc Ribalta van rebre el conseller Ernest Maragall a l’entrada a l’Ajuntament. Era l’últim recurs que els quedava per demanar un canvi de dates de la setmana blanca a fi de poder gaudir al màxim dels plats forts del Carnaval. Pocs minuts després, el conseller d’Educació va anunciar al Consell Escolar Municipal que NO hi havia cap obstacle per acontentar aquesta reivindicació, durant mesos expressada per centres educatius i institucions locals.
Entre altres qüestions abordades, Ernest Maragall també va apuntar la possibilitat de crear un Institut escola a la Cabana del Màrtir per absorbir la futura demanda de places de secundària.
Amb aquests temes d’actualitat sobre l’àmbit educatiu solsoní obrim l’Informatiu setmanal, que també tractarà les qüestions que us avancem en els titulars.

TITULARS


· L’any que ve es construirà una nova rotonda a Solsona. Serà a la cruïlla del carrer de Pere Màrtir Colomés amb les avingudes del Cardenal Tarancón i de la Mare de Déu del Claustre, a tocar la residència d’avis. Amb aquesta obra l’Ajuntament vol millorar la mobilitat urbana i, al mateix temps, adequar l’entorn del portal de Llobera.


· La residència Hospital Pere Màrtir Colomés s’ha ampliat amb una unitat d’atenció a l’alta dependència per a persones amb demència d’una vintena de places. Dissabte passat al matí es va celebrar una jornada de portes obertes per conèixer-ne les noves instal·lacions. El Departament d’Acció Social i Ciutadania ha sufragat l’obra amb uns 280 mil euros.


· La Generalitat ha invertit prop de tres milions d’euros al Solsonès els darrers set anys en els camps de la recerca, la indústria, el turisme, el comerç i l’artesania. Ho ha recordat aquesta setmana el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, en un acte per a empresaris organitzat per Esquerra Republicana.


· Joan Laporta assegura a Solsona que Catalunya que la independència és l’única via possible per aturar el progressiu empobriment de Catalunya. Segons el president de Solidaritat Catalana per la Independència, Catalunya seria el quart estat més ric de la Unió Europea. Va oferir un míting al Teatre Comarcal dilluns davant de 280 persones.


· El Consell Comarcal aprova l’avantprojecte de la darrera fase d’ampliació de l’abocador de Clariana de Cardener. És previst que la Generalitat aprovi la setmana que ve la inversió de 2 milions d’euros més en aquestes instal·lacions. És el darrer pas per al tractament dels residus abans de ser enterrats.


· El programa del Carnaval 2011 ja té editor. L’empresa solsonina Apunts Gràfics ha estat l’escollida entre les quatre propostes presentades al concurs. D’altra banda, demà, dissabte, es podrà veure el lipdub de promoció de la festa, gravat el setembre passat.


· En cinc anys el 12 per cent del consum energètic renovable provindrà de la biomassa. És una de les constatacions de la jornada tècnica celebrada ahir al Centre Tecnològic. Entre els avantatges se’n va destacar l’abaratiment de costos respecte del gas o el gasoil i de la creació de nous llocs de treball en tota la cadena de producció.


· Pasqual Maragall serà a Solsona dimecres que ve convidat per l’Ajuntament. L’expresident de la Generalitat coneixerà el nucli antic i les obres del Pla de barris, iniciat durant el seu mandat.


· Miguel Clavero, investigador del Centre Tecnològic, publica un estudi en una revista científica en què identifica les principals amenaces que pateixen els peixos de la conca mediterrània. Són un dels grups biològics més amanaçats del món.
· S’obre el termini de presentació de treballs al Concurs literari de relats curts escrits per dones. L’organitza per setè any consecutiu l’associació de Dones del Solsonès. Les bases es mantenen idèntiques a les edicions anteriors però no s’acceptaran obres d’autores que hagin publicat a nivell professional.


· Pel que fa a la informació esportiva, aquest cap de setmana es podran seguir fins a 13 partits al camp de futbol municipal de Solsona, 11 del Club Esportiu Arrels i dos del Solsona. Farem un repàs també del calendari de competicions de la Lliga Comarcal i dels partits del Club Bàsquet Solsona.


· Quant a l’agenda cultural, demà, dissabte, el politòleg Josep M. Reniu pronuncia una conferència sobre un hipotètic escenari polític sorgit de les eleccions del dia 28. És una xerrada organitzada per Òmnium Cultural per demà a les 8 del vespre. També destaquem la presentació d’un llibre sobre la història musical de Solsona dels darrers 120 anys. Es farà diumenge a la tarda al Teatre Comarcal.

Podeu escoltar l'Informatiu complet aquí