divendres, 5 de març del 2010

Titulars i Obertura Informatiu 5 març 2010

Obertura
Aquesta setmana entrarà a formar part dels annals tant de la seu territorial de l'Associació Catalana d’Afectats de Fibromiàlgia, l’ACAF, com del Centre Sanitari del Solsonès. S’ha inaugurat una unitat d’atenció a aquesta malaltia, la síndrome de fatiga crònica i la sensibilitat química múltiple. És una fita insòlita, ja que la comarca s’avança així a la planificació del Servei Català de la Salut i esdevé la primera de la Catalunya central a posar a disposició del col·lectiu d’afectats una unitat especialitzada per al diagnòstic i el tractament. Es calcula que al Solsonès hi ha uns 300 ciutadans que pateixen una d’aquestes tres patologies. La posada en marxa d’aquest servei, que coordina el doctor Antoni Fernàndez, coincideix casualment amb la publicació oficial de l’ordre del Departament de Salut que regula aquest tipus d’unitats. La seu solsonina de l’ACAF té motius per celebrar el seu èxit més important des que es va crear fa uns 10 anys. El següent pas per a la unitat solsonina és reclamar al CatSalut l’acreditació que permeti integrar-la en la xarxa pública.

Titulars
· Torà vol deixar la Segarra i entrar al Solsonès. Govern i oposició de l’Ajuntament inicien avui amb un Ple l’expedient administratiu per sol·licitar a la nostra comarca i al Departament de Governació fer aquest traspàs. La tramitació al Parlament de la Llei de vegueries ha precipitat aquesta decisió, que té per objectiu principal incloure’s a la vegueria de la Catalunya central i rebre més ajuts com a municipi de muntanya.
· Pinell inaugura demà un centre cívic amb espais destinats a local jove, biblioteca i punt òmnia d’accés a internet. La nova associació de veïns Vila-Closa s’encarregarà de gestionar aquests serveis de forma voluntària.
· El consistori solsoní vetllarà perquè les obres del fons estatal quedin repartides entre les empreses constructores locals. En el termini d’entre un i dos mesos es duran a terme les adjudicacions dels treballs que ja tenen el vistiplau del govern espanyol.
· L’Ajuntament de Solsona i l’Agència Catalana de l’Aigua consensuen
el Pla Director de la Ribera. La transformació d’unt tram de la llera del riu Negre, pressupostada en més de 200.000 euros, es farà seguint els valors naturals i originals de l’indret.
· La nova planta sòciosanitària tindrà finalment 24 llits. El Consell Comarcal ha rectificat de la decisió de retallar-ne 6 i que va motivar la dimissió del gerent fa uns mesos.
· Èxit de participació a les consultes independentistes celebrades diumenge passat en set municipis de la comarca. A Castellar de la Ribera els votants que van acudir a les urnes van fregar el 65 per cent i a Llobera, la meitat dels que podien fer-ho. Aquests índexs contrasten amb el de Pinós, on no es va arribar al 23 per cent de participació. A Navès el sí a la independència de Catalunya va aconseguir el 100 per cent de les paperetes.
· A final de febrer hi ha registrats 965 aturats al Solsonès. La desocupació continua creixent, però ho fa molt lleugerament. De fet, aquesta és la comarca amb un increment més baix de l’atur a la Catalunya central.
· El Solsonès, comarca capdavantera de la Catalunya Central en donació de sang. En el conjunt de Catalunya, només la superen la Terra Alta, la Garrotxa i el Pla d’Urgell.
· En esports, fem el repàs habitual a les competicions de futbol, bàsquet i futbol sala. A més, fem una pinzellada al patinatge i els escacs.
· La sisena Fira del Trumfo i la Tòfona és la principal cita d’aquest cap de setmana a Solsona. La programació es manté fidel a la de les edicions anteriors, amb tastets, concursos, activitats de divulgació i venda directa de patates i productes d’artesania alimentària.
Podeu escoltar l'Informatiu complet aquí